بین الملل تابناک: دویست و پنجاه و یکمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
بیشتر بخوانید
یک نامزد مستقل سنای آمریکا تاکید کرد کشورش باید از جنگ افروزی در اوکراین دست بردارد.
«دایان ساره» نامزد مستقل سنا امروز سه شنبه hعلام کرد که ایالات متحده باید به کمک نظامی خود به اوکراین پایان دهد و از تشدید درگیری های جاری در این کشور جلوگیری به عمل آورد.
رای دهندگان ایالات متحده قرار است در ۸ نوامبر به پای صندوق های رای روند تا مشخص شود زمام کنگره از این پس در دست چه حزبی خواهد بود. ساره، در انتخابات میان دوره ای ۸ نوامبر برای کرسی ایالت نیویورک در سنا می جنگند که در حال حاضر در اختیار چاک شومر، رهبر اکثریت سنا قرار دارد.
اخیرا «کوین مک کارتی» رهبر کنونی اقلیت مجلس نمایندگان آمریکا هشدار داد در صورتی که جمهوریخواهان پس از انتخابات میان دوره ای اکثریت کنگره را به دست آورند، نوشتن چک های سفید برای اوکراین باید متوقف شود. همین موضوع نگرانی رئیس جمهور آمریکا را در پی داشت.
دفتر ریاست جمهوری ترکیه در بیانیه ای اعلام کرد که رجب طیب اردوغان و ولادیمیر پوتین رؤسای جمهور دو کشور ترکیه و روسیه امروز سه شنبه تماس تلفنی داشتند.
در بیانیه صادره از سوی دفتر ریاست جمهوری ترکیه در این خصوص آمده است: اردوغان در گفتگو با پوتین در خصوص دستیابی به راه حلی برای صادرات غلات ابراز اطمینان کرد.
در این بیانیه آمده که اردوغان به پوتین گفته است: ترکیه با همه طرف ها برای حل مشکلات مربوط به اجرای توافق غلات تلاش می کند. اطمینان داریم که در زمینه حمل و نقل غلات همکاری راه حل محوری ایجاد خواهیم کرد. اگر بحران غلات با رویکردی سازنده حل و فصل شود، گام های مسیر بازگشت به مذاکرات نیز تسریع خواهد شد
«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه روز یکشنبه هفته آتی در اشاره به تعلیق توافق انتقال غلات تصریح کرد که انگلیس و اوکراین عاملان این اختلال هستند.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه در این خصوص ادامه داد: توافق غلات به وسیله «ولودمیر زلنسکی» رییس جمهور اوکراین و تروریست های او که توسط کارشناسان انگلیسی هدایت می شوند، متوقف شده است. رژیم کی یف بر تخت جهنمی از جنس پول، اسلحه و مرگ استوار شده است.
در همین ارتباط، وزارت خارجه روسیه روز شنبه در خصوص تعلیق توافقنامه غلات با اوکراین از سوی این کشور بیانیهای صادر کرد.
در بیانیه صادره از سوی وزارت خارجه روسیه در این خصوص آمده بود: مسکو نمی تواند ایمنی کشتی های بار خشک غیرنظامی شرکت کننده در توافق غلات دریای سیاه را تضمین کند و اجرای این توافق را از امروز برای مدت نامحدودی به حالت تعلیق در می آورد. در ۲۹ اکتبر، ارتش اوکراین تحت پوشش یک کریدور بشردوستانه ایجاد شده به عنوان بخشی از اجرای «ابتکار دریای سیاه» برای صادرات محصولات کشاورزی کی یف، حملات هوایی و دریایی گستردهای را با استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین علیه کشتیها و زیرساختهای روسیه انجام داد. طرف روسی نمیتواند ایمنی کشتیهای بار خشک غیرنظامی شرکت کننده در «ابتکار دریای سیاه» را تضمین کند و اجرای آن را از امروز برای مدت نامحدودی به حالت تعلیق در میآورد. دستورالعملهای مربوطه به نمایندگان روسیه در مرکز هماهنگی مشترک در استانبول که حمل و نقل اوکراینیها را کنترل میکند، داده شده است.
وزارت دفاع روسیه نیز پیشتر با صدور بیانیه ای اعلام کرد: مسکو مشارکت در معامله غلات را به حالت تعلیق درآورده است. این اقدام مسکو به دنبال حملات به کشتیهای ناوگان دریای سیاه روسیه از سوی نیروهای اوکراین با پهپاد انجام شده است. روسیه این اقدام کی یف را محکوم میکند.
بنابر اعلام مسکو، در این حمله که به وسیله ۹ پهپاد هوایی و ۷ پهپاد دریایی انجام شد، ناوگانی مورد حمله قرار گرفت که طبق توافق مورد حمایت سازمان ملل متحد و ترکیه مسئول تامین امنیت کاروان صادرات غلات اوکراین است.
گفتنی است که ترکیه، اوکراین، روسیه و سازمان ملل با میانجیگری آنکارا در ۲۲ جولای در استانبول سند مربوط به «انتقال امن غلات و مواد غذایی از بنادر اوکراین» را امضا کردند. تاکنون دهها کشتی حامل غلات اوکراین با عبور از تنگههای ترکیه راهی بازارهای جهانی شدهاند.
یک روزنامه اسپانیایی پیشتر فاش کرده بود که غلاتی که از بنادر اوکراین صادر میشود، عمدتاً سر از قاره اروپا درمی آورد.
روزنامه اسپانیایی «ال پایس» با استناد به دادههای منتشره از سوی سازمان ملل و نیز آمار مربوط به ردیابی کشتیها در گزارشی اعلام کرد که دست کم ۳۸ درصد غلات صادر شده از اوکراین به مقصد کشورهای اتحادیه اروپا ارسال شده است، این در حالیست که بر اساس توافق اخیر میان روسیه و اوکراین و با میانجیگری سازمان ملل بنا بود این غلات به کشورهای در حال توسعه آفریقا صادر شود.
دولت آلمان خطاب به کشور صربستان گفته است که باید بین روسیه و اتحادیه اروپا یک گزینه را انتخاب کند.
به گزارش رویترز، دولت آلمان خطاب به مقامات کشور صربستان گفته است که این کشور باید بین اتحادیه اروپا و روسیه یکی را انتخاب کند. این پیام از سوی مقامات آلمان شش روز قبل از شروع نشست کشورهای بالکان غربی در شهر برلین صادر شده است.
یک مقام ارشد در دولت آلمان با اشاره به جنگ روسیه و اوکراین گفت: با توجه به شرایط و تحولات ژئوپولیتیکی نیاز به تصمیم گیری بیشتر احساس میشود. مقامات دولت صربستان باید تصمیم بگیرند که میخواهند با اروپاییها باشند یا اینکه با روسیه مشارکت کنند.
دولت صربستان در سال ۲۰۱۲ برای پیوستن به اتحادیه اروپا درخواست داده است ولی همچنان در مقابل تحریمهای این اتحادیه علیه روسیه مقاومت میکند و سعی دارد تعادلی بین روابط نزدیکش با مسکو و تمایل این کشور برای پیوستن به اروپا ایجاد کند.
این مقام دولت آلمان خطاب به الکساندر ووچیچ رئیس جمهور صربستان گفت که اگر او تصمیم بگیرد به اتحادیه اروپا نزدیک شود، با حمایت دولت آلمان روبرو خواهد شد ولی اگر راه دیگری برود، عواقب این تصمیم به عهده خود اوست.
«دیمیتری مدودف» معاون شواری امنیت ملی روسیه روز سهشنبه گفت که تنها پیروزی قاطعانه و فراگیر روسیه در اوکراین تضمین کننده جلوگیری از درگیری جهانی است که غرب در حال کشاندن جهان به سوی آن است.
وی که این مطلب را در صفحه شخصی خود در تلگرام منتشر کرده بود، نوشت: «کشورهای غربی در حال کشاندن جهان به سوی جنگی جهانی هستند و تنها پیروزی نهایی و کامل روسیه، تضمیمی در برابر درگیری جهانی خواهد بود».
برخی کشورهای غربی طی هفتههای اخیر تاکید کردهاند که نباید به روسیه اجازه داده شود که در جنگ پیروز شود.
مدودف پیگیرکنندههای حساب کاربری خود در تلگرام را به بررسی یک منطق ساده دعوت کرد و گفت: «اگر این روسیه نباشد که انتظار میرود پیروز جنگ باشد بنابراین ظاهرا اوکراین باید پیروز باشد. هدف اوکراین از جنگ نیز همانطور که رژیم کییف گفته، بازپس گیری تمامی مناطقی است که پیشتر در این کشور قرار داشتهاند. به عبارت دیگر، مناطقی که به روسیه الحاق شدهاند. این تهدید موجودیتی برای کشور ما و فروپاشی روسیه کنونی است».
وی اشاره کرد که چنین احتمالی، دلیل مستقیم به کارگیری پاراگراف 19 اصول اساسی سیاست روسیه در زمینه بازدارندگی هستهای است.
مدودف اضافه کرد: در واقع چه کسی در حال برنامهریزی جنگ هستهای است، میتوانم بپرسم؟ اگر این تحریم مستقیم برای جنگی جهانی با استفاده از تسلیحات هستهای نبوده، پس این چیست؟
انتشار خبرها درباره پیام مرموز نخستوزیر انگلیس به وزیر خارجه آمریکا بعد از انفجار خرابکارانه خط لوله نورد استریم ، واکنش سخنگوی وزارت خارجه روسیه را به دنبال داشته است.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، سخنگوی وزارت خارجه روسیه خواستار توضیحات دولت انگلیس درباره پیام ارسالی لیز تراس نخستوزیر سابق این کشور به وزیر خارجه آمریکا در زمان انفجار خط لوله نورد استریم شد.
بنا بر این گزارش، اواخر سپتامبر بود که لحظاتی بعد از حملات به خط لوله نورد استریم در دریای بالتیک، لیز تراس نخستوزیر وقت انگلیس از گوشی آیفون خود پیامی با این محتوا برای آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا ارسال کرد: «کار انجام شد».
«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه روز سه شنبه (امرزو) در پیامی تلگرامی در این باره نوشت: «صادقانه بگویم برایم مهم نیست که چه کسی و چگونه این اطلاعات را دریافت کرده است. من به پاسخ لندن به این سوال علاقه دارم: آیا لیز تراس نخستوزیر بریتانیا بلافاصله پس از انفجار خط لوله گاز نورد استریم پیامی به آنتونی بلینکن وزیر خارجه ایالات متحده ارسال کرد که عبارت «انجام شد» نوشته شده بود؟»
به گفته او، «میلیونها نفر در سراسر جهان» منتظر دریافت پاسخ به سوالات درباره چگونگی تضعیف امنیت انرژی جهانی و نقش آنگلوساکسونها در این حمله تروریستی هستند.
روز دوشنبه (دیروز) در خبرها آمده بود که تلفن همراه لیز تراس نخستوزیر سابق انگلیس هک شده و اطلاعاتی از پیامهای رد و بدل شده او با وزیر خارجه آمریکا هم منتشر شده است.
«کیم دوکتوم» فعال و کارآفرین حوزه اینترنت و آزادی بیان در صفحه توییتر خود بعد از انتشار خبر هک تلفن لیز تراس، بخشی از پیام او به وزیر خارجه آمریکا را که به فاصله کوتاهی بعد از انفجار خط لوله نورد استریم ارسال شد، منتشر کرد که در آن نخستوزیر وقت انگلیس نوشته بود: «انجام شد».
وزارت دفاع روسیه روز شنبه هفته جاری بعد از تکمیل تحقیقات تقریبا یک ماهه درباره انفجار خط لوله نورد استریم در دریای سیاه اعلام کرد که نیروی دریایی انگلیس در طراحی، سازماندهی و اجرای این حمله تروریستی نقش داشت.
وزارت دفاع انگلیس اما در واکنش به این اظهارنظر وزارت دفاع روسیه مدعی شده که نیروی دریایی انگلیسی نقشی در این موضوع نداشته است.
سخنگوی وزارت خارجه اوکراین روز سهشنبه با طرح این ادعا که پوتین فرمان حمله موشکی به غیرنظامیان اوکراینی را صادرکرده است، خواستار اخراج روسیه از گروه ۲۰ شد.
به گزارش رویترز، «اولگ نیکولنکو» در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: ولادیمیر پوتین رییسجمهوری روسیه به طور علنی، صدور دستور حمله موشکی به غیرنظامیان اوکراینی و زیرساختهای انرژی را تایید کرده است.
وی ادامه داد: دستان پوتین به خون آلوده است و نباید به او جایگاهی میان رهبران جهان داده شود.
سخنگوی وزارت خارجه اوکراین در نهایت خواستار لغو دعوتنامه پوتین برای شرکت در اجلاس ماه آینده رهبران گروه ۲۰ در بالی اندونزی و همچنین اخراج روسیه از این گروه شد.
اجلاس سران گروه ۲۰ قرار است در میانه ماه جاری میلادی (۱۵ و ۱۶ نوامبر) در بالی پایتخت اندونزی برگزار شود.
رییس جمهوری روسیه روز گذشته درباره شرکت در این نشست گفته بود که هنوز هیچ تصمیمی درمورد شرکت وی در اجلاس سران گروه ۲۰ و اَپک اتخاذ نشده است.
رئیس دفتر ریاستجمهوری اوکراین در حالی که کشورش ۲۰ درصد خاک خود را از دست داده، برای ایرانیان ابراز تاسف کرد!
وی در توییتی در اشاره به انتخابات رژیم صهیونیستی که امروز در فلسطین اشغالی در حال برگزاری است، مدعی انتخابات آزاد در این رژیم شد و به صهیونیستها به این خاطر تبریک گفت.
یرماک در ادامه این ادعایش، در اظهارنظری بیربط سراغ مردم ایران و روسیه رفت و مدعی شد: متاسفانه ساکنان ایران، فدراسیون روسیه و شهروندان اوکراینی در سرزمینهای تحت اشغال موقت روسیه از این حق معمول دنیای متمدن محروم هستند.
این ادعاها در ادامه اتهامزنیهای اخیر مقامات اوکراینی، از جمله «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور این کشور مطرح شده که مدعی هستند ایران به روسیه پهپاد برای استفاده در جنگ اوکراین ارائه کرده است.
در ادامه مخالفتهای فقط دو عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) یعنی ترکیه و مجارستان با پیوستن فنلاند و سوئد به این ائتلاف نظامی، هلسینکی بار دیگر خواستار موافقت این دو کشور شد.
«سانا مارین» نخستوزیر فنلاند امروز (سهشنبه) از ترکیه و مجارستان خواست که هرچه سریعتر با درخواست سوئد و فنلاند برای پیوستن به ائتلاف نظامی ناتو موافقت کنند.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، مارین طی نشست خبری در اینباره گفت: «تمام چشمها اکنون به مجارستان و ترکیه دوخته شده است. ما منتظر هستیم تا این کشورها درخواستهای ما را تایید کنند».
وی با تاکید بر لزوم عضویت هرچه سریعتر فنلاند و سوئد در ناتو، اظهار داشت: «بهنظرم، مهم است که این امر ترجیحاً هرچه سریعتر و بدون تأخیر بیشتر انجام شود».
دولتهای ترکیه و مجارستان تنها کشورهای باقیمانده در ائتلاف ناتو هستند که بهدلایل محقق نشدن شروطشان، هنوز با درخواست عضویت فنلاند و سوئد در ناتو موافقت نکردهاند.
به نوشته رویترز، کشورهای فنلاند و سوئد هفته قبل در اقدامی برای نشاندادن جبهه واحد به ترکیه، تاکید کردند که هر دو باید همزمان به عضویت ناتو دربیایند.
رئیس جمهوری روسیه گفت و گو با اوکراین را منوط به آمادگی کی یف دانست و گفت که حملات دیروز به زیرساخت های این کشور به تلافی تهاجم به ناوگان دریای سیاه روسیه بوده است.
خبرگزاری تاس بامداد امروز (سه شنبه) نوشت که ولادیمیر پوتین دوشنبه شب و پس از پایان اجلاس سه جانبه با سران جمهوری آذربایجان و ارمنستان در شهر تفریحی سوچی در کنفرانسی خبری گفت مادامی که دولت اوکراین تمایلی برای مذاکره نشان ندهد، هیچ فرصتی را برای رایزنی درمورد هرگونه توافق با این کشور متصور نیست.
پوتین گفت: چگونه می توان درمورد توافق فرضی با طرف مقابل که برای گفت و گو با ما مردد است صحبت کنیم؟ صبر می کنیم. در حسن نیت ما تردیدی وجود ندارد.
پوتین تاکید کرد که هر توافقی نیازمند آن است که طرفین دور میز مذاکره نشسته و گفت و گو کنند.
وی در مورد حملات روز گذشته روسیه به زیرساخت های اوکراین گفت که این اقدام در واکنش به حملات اوکراین به بندر سواستوپول شبه جزیره کریمه بوده است. وی همچنین کی یف را متهم کرد که در قسمتی از کریدور حمل غلات به ناوگان دریای سیاه روسیه حمله کرد و رفت و آمد شناورهای نظامی و غیرنظامی را به خطر انداخت.
مقامهای شهر بندری «سواستوپول» واقع در کرانه دریای سیاه و جنوب غربی «کریمه» اعلام کردند که پس از حمله پهپادی صبح روز شنبه (۸ آبان) به کشتیهای ناوگان دریای سیاه روسیه، اسکله این شهر به طور موقت مسدود شد و کشتیها و قایقها قادر به عبور و مرور نبودند.
وزارت دفاع روسیه نیز در این خصوص گفته است که اوکراین، ۱۶ پهپاد را برای حمله به کشتیهای ناوگان دریای سیاه روسیه ارسال کرده و ردیابهای پرواز، یک پهپاد جاسوسی آمریکا را بر فراز دریای سیاه در نزدیکی کریمه در حال پرواز نشان داده است.
بنا بر گفته وزارت دفاع روسیه تمامی پهپادهای ارتش اوکراین که برای هدف قرار گرفتن کشتیهای روسیه اعزام شده بودند، منهدم شدند.
وزیر امور خارجه روسیه امروز در گفتوگو با همتای ترکیهای خود گفت: اگر کییف تضمین کند که از مسیر صادرات غلات برای مقاصد جنگی استفاده نمیکند، امکان مذاکره برای از سرگیری توافق غلات وجود خواهد داشت.
پوتین در مورد بازرسی محل انفجار خطوط لوله نورد استریم نیز گفت که شرکت گازپروم محل انفجار را بازدید و خسارات وارده را مشاهده کرده است.
پوتین گفت که دو گودال ناشی از انفجار کشف شده که یکی از آنها سه متر و دیگری ۵ متر عمق دارد و بررسی محل انفجار بدون تردید نشان می دهد که این انفجارها ناشی از یک حمله تروریستی بوده است.
وی افزود که متهم ساختن روسیه به دست داشتن در این انفجارها یاوه گویی است.
دادستان کل سوئد نیز چندی پیش اعلام کرده بود که بازرسی محل نشت گاز از خط لوله انتقال گاز روسیه به اروپا حاکی از خرابکاری و انفجارهای متعدد است.
ماتس لیونگ کویست دادستان کل سوئد در بیانیه ای تایید کرد که نشتی رخ داده در خط لوله نورد استریم ۱ و۲ بر اثر اقدام خرابکارانه و انفجار بوده است.
وی از تداوم تحقیقات روی مواد جمع آوری شده در ۲ محل خرابکاری خبر داد و افزود: تحقیقات محل حادثه ظن خرابکاری را تقویت کرده است.
در تاریخ ۲۶ سپتامبر ۲۰۲۲ (۴ مهر ۱۴۰۱) در سه رشته از خطوط لوله گاز دریایی نورد استریم یک و دو (خطوط لوله انتقال گاز از روسیه به اروپا) نشت گاز در دریای بالتیک کشف شد. نخستین نشتی در نورد استریم - ۲ در جزیره بورنهولم دانمارک سپس دو نشت در نورد استریم یک ثبت شد.
پوتین در ادامه این کنفرانس خبری گفت که روسیه، ترکیه را برای ساخت مرکز تامین گاز صادراتی خود به اروپا برگزیده چرا که همکاری مستقیم با شرکای اروپایی دشوار بوده و همکاری با ترکیه آسانتر است.
پوتین در تشریح دلایل این اقدام گفت: نخست آنکه رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه به قولش عمل می کند. هر چند که برخی اوقات دستیابی به توافق برای ما دشوار است ولی اگر در مورد چیزی توافق کنیم تلاش می کنیم تا آن را عملی سازیم. دوم آنکه با همکاری یکدیگر بهتر می توانیم منطقه دریای سیاه را کنترل کنیم.
وی ابراز اطمینان کرد که با تکمیل احداث هاب گازی در ترکیه، گاز روسیه به اندازه کافی مشتری اروپایی داشته باشد.
رئیس جمهوری روسیه همچنین اعلام کرد که هیچ تصمیمی در مورد شرکت وی در اجلاس سران گروه ۲۰ و اَپک اتخاذ نشده است.
ادعای زلنسکی: اوکراین در حال نبرد با اتحاد بزرگ ایران-روسیه است
وی در گفتوگو با برنامه «اودا» تلویزیون رژیم هیونیستی که شب گذشته (دوشنبه) در سرزمین اشغالی پخش شد، تصریح کرد که نمیتواند موضع رژیم صهیونیستی و امتناع این رژیم از عرضه سامانههای پدافند هوایی به اوکراین را «درک کند» و این در حالی است که وی در هشت ماه گذشته از نخستوزیرهای مختلف رژیم صهیونیستی برای دریافت چنین سامانههایی درخواست کرده است.
زلنسکی ادامه داد که اولین درخواست وی از رژیم صهیونیستی در آغاز جنگ اوکراین به اواخر فوریه بازمیگردد که خواستار سامانههای رادیویی میشد «زیرا اسرائیل سامانههای رادیویی با کیفیت بالا تولید میکند» و پس از آن از این رژیم درخواست تسلیحات پدافند هوایی همچون گنبد آهنین کرده است و در جدیدترین درخواست، خواهان پهپادهای اسرائیلی شده است.
وی بار دیگر ادعای استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین را تکرار کرد و از رژیم صهیونیستی درخواست کرد که به اوکراین کمک کند.
رئیسجمهور اوکراین با اشاره به این موارد ادامه داد که حتی تلاش کرده است تا از کمک واشنگتن در اعمال فشار به رژیم صهیونیستی برای عرضه کمک نظامی به اوکراین استفاده کند اما به جزئیات این مورد اشاره نکرد و در پاسخ به سؤال مجری برنامه مبنی بر این که آیا در این زمینه از واشنگتن درخواست کمک کرده است، گفت: «بله درخواست کردم».
زلنسکی با این حال توضیح داد که رژیم صهیونیستی اخیراً با درخواست اوکراین برای عرضه سامانههای رادیویی موافقت کرده است اما جزئیات آن نامشخص است.
رئیسجمهور اوکراین در خصوص امتناع مقامهای رژیم صهیونیستی برای عرضه سامانه گنبد آهنین به کییف گفت، وقتی موضوع این سامانه مطرح شد، هیچ یک از مقامهای رژیم صهیونیستی حتی حاضر به بحث درباره چنین موضوعی نشدند.
زلنشکی در این خصوص توضیح داد: «من با سه نخستوزیر اسرائیل در این خصوص گفتوگو کردم» و گفت که حتی اوایل سال جاری میلادی و قبل از آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین، چنین درخواستی را به مقامهای رژیم صهیونیستی ارائه کرده است که با امتناع آنها مواجه شده است.
زلنسکی سپس با انتقاد از این مواضع رژیم صهیونیستی در قبال اوکراین ادامه داد: «اسرائیل را درک نمیکنم.....من دیدارهایی با آنها داشتم و بارها از آنها درخواست کردم که به ما کمک کنند. منظور دادن پول یا تجهیزات نظامی نیست. منظور این است که طرف صحیح و درست را انتخاب کنند».
بر اساس این گزارش، علیرغم درخواستهای پی در پی اوکراین، رژیم صهیونیستی موضع قاطعانهای در خصوص عدم ارائه کمکهای نظامی به اوکراین از زمان آغاز عملیات نظامی روسیه داشته است.
اوکراین در حال نبرد با اتحاد بزرگ ایران-روسیه است
زلنسکی در گزافهگویی تکراری خود در خصوص ایران مدعی شدکه استفاده اخیر روسیه از تسلیحات ایران در جنگ اوکراین میتواند فشار مورد نیاز به رژیم صهیونیستی را فراهم آورد.
وی در این خصوص گفت: «ما در حال نبرد علیه یک اتحاد بزرگ جدید یعنی روسیه و ایران هستیم و هماکنون امیدوارم که اسرائیل به ما کمک کند و ما با قدرت به این اتحاد واکنش نشان دهیم» و مدعی شد که سازمانهای اطلاعاتی اوکرین و کشورهای دیگر میگویند که روسیه حدود یکهزار و 500 پهپاد تهاجمی ایرانی در اختیار دارد.
رئیسجمهور اوکراین مدعی شد که تهدیدات گستردهتری از سوی روسیه و ایران در راه است و گفت: «شاید، بیایید با هم فکر کنیم که آنها ممکن است چه تعداد از این (پهپادها) را نه تنها علیه اوکراین مورد استفاده قرار دهند».
وی با طرح اتهاماتی علیه جمهوری اسلامی گفت: «ما هر روز علیه ایران در حال نبرد هستیم، 400 حمله با پهپادهای ایرانی به مردم ما، زیرساختهای غیرنظامی صورت میگیرد. ما به اسرائیل اطلاع دادهایم و گفتیم "با پدافندهای هوایی به ما کمک کنید"......ما میتوانیم با پدافند هوایی علیه این شر بپیوندیم. زیرساخت یا نهادهای نظامی اسرائیلی همچنین پهپادهایی در اختیار دارند که میتواند در این حمله و در این جنگ به ما کمک کند».
وی در این مصاحبه نتوانست مستقیماً به این سؤال پاسخ دهد که آیا رژیم صهیونیستی را همچون ایالات متحده و بریتانیا، «شریک» در نظر میگیرد یا خیر و تنها به این جمله بسنده کرد که این سؤال سختی است.
زلنسکی در این خصوص گفت: «جای تأسف است که ما [در جریان این جنگ] همچون روابطی که با لهستان، انگلیس داریم، چنین روابطی (با رژیم صهیونیستی) نداریم که بتوانم هر روز به آنها مشکلات را بگویم تا شاید بتوانند کمک کنند، "بگذارید بحث کنیم". من نمیفهمم که چرا چنین روابطی [با اسرائیل] نداریم».
آغاز تحقیقات آژانس اتمی درباره «بمب کثیف» اوکراین
بعد از هشدارهای روسیه درباره احتمال متوسط شدن اوکراین به استفاده از نوعی بمب رادیواکتیو برای حمله به نیروها یا خاک این کشور، آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز تحقیقاتی را در این زمینه آغاز کرد.
«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس اتمی شامگاه دوشنبه اعلام کرد تحقیقات این سازمان در دو تأسیسات اتمی در اوکراین برای یافتن سرنخهایی از تولید احتمالی «بمب کثیف» شروع شده است.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، در بیانیه گروسی آمده است: «بازرسان آژانس اتمی فعالیتهای راستیآزمایی در دو تأسیسات اوکراین را آغاز کرده و بهزودی آن را تکمیل میکنند. گروسی نیز در هفته جاری جمعبندی اولیه خود را منتشر میکند».
گروسی پیش از این نیز گفته بود: «آژانس بینالمللی انرژی اتمی از اظهارات فدراسیون روسیه در روز یکشنبه درباره فعالیتهای ادعایی در دو تأسیسات اتمی در اوکراین آگاه است. گروسی تأیید کرده که هر دو تأسیسات تحت نظارتهای پادمانی آژانس عمل میکنند».
آژانس اتمی با ادعای اینکه دو تأسیسات مورد نظر روسیه در اوکراین تحت بازرسی کارشناسان این سازمان قرار داشتند، افزود: «آژانس بینالمللی انرژی اتمی در حال آمادهسازی بازدید از این تأسیسات در روزهای آینده است».
مدیرکل این سازمان همچنین مدعی شد که بازرسان آژانس اتمی یک ماه پیش از یکی از این تأسیسات اوکراینی بازدید کردند و هیچ فعالیت اعلام نشده یا مواد اتمی پیدا نکردند.
سخنگوی آژانس اتمی نیز به ریانووستی گفته بود که آژانس با توجه به اتهامات مربوط به «بمب کثیف» در اوکراین، دعوت نامهای از کییف برای بازدید از تأسیسات این کشور دریافت کرده است.
هشدار بایدن به شرکتهای نفتی درباره همکاری با روسیه
در آستانه انتخابات کنگره آمریکا، جو بایدن از شرکتهای نفتی خواست تولید را افزایش و بهای گاز را برای مردم آمریکا کاهش دهند، یا اینکه مالیات بیشتری بپردازند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا از شرکتهای نفتی بزرگ انتقاد کرد و گفت، آنها سودهای هنگفتی به جیب میزنند، اما مردم آمریکا که از تورم خسته شدهاند، باید بهای سنگینی برای پر کردن باک بنزین خود پرداخت کنند.
بایدن گفت، صنعت نفت «به تعهدات خود برای سرمایهگذاری در آمریکا و حمایت از مردم این کشور» عمل نکرده است. آنها عدالت را در بازگرداندن پول این مردم رعایت نمیکنند و «سودهای کلانی به دست میآورند که قابل باور نیست».
رئیسجمهوری آمریکا گفت: سودهای بادآورده شرکتهای نفتی از جنگ (اوکراین و روسیه) به دست آمده و آنها مسئول هستند که کاری کنند.
او این مسئله را غیر قابل باور توصیف کرد و گفت، اگر شرکتهای نفتی بخشی از این سود هنگفت را به مصرفکنندگان (آمریکایی) بدهند، قیمت سوخت حدود ۵۰ سنت کاهش خواهد یافت.
بایدن با بیان اینکه «وقتش رسیده تا این شرکتها دست از سودجویی از جنگ بردارند»، به شرکتهای نفتی هشدار داد که اگر این کار را نکنند، باید برای سودهای مازاد خود مالیات بیشتری پرداخته و با محدودیتهای مضاعفی روبرو شوند.
این اظهارات در حالی مطرح شد انتخابات کنگره آمریکا در ۱۷ آبان برگزار میشود. در این انتخابات تمام کرسیهای مجلس نمایندگان و ۳۴ کرسی مجلس سنای آمریکا به رای گذاشته میشود. اکثریت کنگره در حال حاضر در اختیار حزب حاکم دموکرات است، اما نظرسنجیها نشان میدهد که اوضاع اینطور نخواهد ماند.
به نظر میرسد حزب جمهوریخواه اکثریت مجلس نمایندگان را به دست بگیرد، اما سرنوشت سنا مشخص نیست. جو بایدن تلاش میکند در آستانه این انتخابات مهم، بهای گاز را کاهش دهد تا مردم آمریکا از حزب دموکرات روی برنگردانند.